Bogyiszlói paprika

A Capsicum nemzetségbe tartozó paprikát a burgonyafélék családjába soroljuk. A capsis csípést jelent. Európába Kolumbusz orvosa hozta az első paprikákat Közép-Amerikából. Hazánkban csak a 18-19. században vált igazán elterjedtté, korábban mérgezőnek hitték, és kizárólag dísznövényként termesztették. Öt fő faja és több ezer alfaja ismert. A cecei paprika bejegyzett hungarikum. Figyelem, ha valamelyik receptben cayenne bors vagy vörös bors szerepel, ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, ezek is paprika félék!

Vitamintartalom

A hagyományos magyar paprika sokoldalúan felhasználható, és táplálkozási szempontból igen értékes összetevőket tartalmaz. Esetleges csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza. C-vitaminban nagyon gazdag, és ezt a tulajdonságát savanyítva is megőrzi, ezért téli fogyasztása mindenkinek javasolt. Ha már a C-vitaminról esik szó, feltétlenül meg kell említenünk Szent-Györgyi Albertet, aki a szegedi paprika segítségével tudott először nagy mennyiségű C-vitamint előállítani, és kapott később ezzel összefüggő kutatásaiért Nobel díjat. A paprika tartalmaz még illóolajat, cukrot, pektint, ásványi sókat, A-, B1-, B2-vitamint is.

Receptek

A paprika elkészítésének számtalan módja ismert. Mennybe mehetünk, ha nyersen felkarikázzuk, és házi kenyéren friss vajjal és egy kis sóval fogyasztjuk, de csinálhatunk belőle lecsót vagy minden magyar kifőzdés álmát: töltött paprikát. A töltött paprika szerb eredetű étel, de kevés olyan hazánkfiát ismerek, aki ne említené a tíz kedvence között, úgyhogy mártózzunk meg egy kicsit a paradicsomos szószban úszó megtöltött paprikák tengerében.

Többféle recept kipróbálása után ez a családi, békés megyei jött be igazán, főleg mivel nem kell külön rizst főzőcskézni, hagymát pirítgatni, ezzel nyáron a drága lubickolásra fordítható időt nem töltjük edények mosogatásával. A töltött paprika előre elkészíthető és napokig eláll, tehát – ahogy a kovászos uborkánál – nem érdemes kis adagokkal vacakolni.

Elkészült a töltött paprika! Nyammm!

A Töltött Paprika

Fél kiló darált húst keverjünk el 4 ek. rizzsel, reszeljünk bele egy fej vöröshagymát, üsssünk rá két tojást és ízesítsük sóval, borssal, pirospaprikával és zöldségkeverékkel és jól keverjük össze. A töltelék ezzel kész. Vágjuk le 6-8 db zöldpaprika végét, szedjük ki a magokat és töltsük meg kb. 70 százalékosan a töltelékkel. A maradékból formázzunk kis gombócokat.

Tegyük a megtöltött paprikákat, a golyókat, pár zellerlevelet, a paprikák levágott gallérját egy nagy lábosba és öntsünk rá forró vizet. Ízesítsük sóval, zöldségkeverékkel és főzzük addig, míg a paprika héja meg nem puhul és a lakást el nem árasztja az isteni töltött paprika illat (kb. 30-40 perc).

Egy másik edénybe öntsük a passzírozott paradicsomot és hígítsuk a megfőtt paprikák zamatos, leszűrt levével, majd ízesítsük sóval és cukorral. Rántani is lehet, de egészséges alternatíva az 1 dl tejben elkevert 2 ek étkezési keményítővel való sűrítés. Egyet rottyan, majd pottyannak bele óvatosan a megtöltött paprikák és gombócok átmelegedésre. Főtt krumplival tálalhatjuk, de friss kenyérrel is csodálatos.

Megosztom