Őszibarack

Általános leírás

Bokor alakú, vagy kis termetű fa. Levelei hosszúkásak, lándzsásak, hegyben végződnek. Színe fajtafüggően változik, lehet zöldes vagy bronzos színű. Az őszibarack gyümölcse tipikus csonthéjas termés. A külső terméshéj bőrnemű és szőrözött. A gyümölcshús fehér, vagy sárga színű lehet, az alapvető megkülönböztetés ennek alapján történik. A gyümölcshúson belül csontkeménységű terméshéj található, mely magában rejti a magot. Felhasználható frissen, befőttként, dzsemként, levesekben, süteményekben.

Származási hely

Őshazája Kína, ahol régóta termesztik is. A híres selyemúton keresztül került Perzsiába, ahonnan a görögök közvetítésével terjedt tovább.A Kárpát-medence klímáját kedveli, a hazai termelők az elmúlt évtizedek alatt világhírű fajtákat állítottak elő. Számtalan fajtája ismert,osztályozásuk az érési periódusban elfoglalt helyük, a gyümölcs húsának színe, illetve nagysága alapján történik. A hazai őszibarack június közepén jelenik meg, a szezon egész szeptember végéig elhúzódhat. A késői fajták alkalmasak kompótnak, magasabb rosttartalmuk végett. Az itthoni termést Dél-Európából érkező barackok követik, ezek általában kemény húsúak, kevésbé levesesek. Télen Dél-Afrika és Dél-Amerika látja el az európai piacot. Késő tavasszal Észak-Afrika, illetve Olaszország ültetvényei biztosítják a folyamatosságot. Mindenképpen említésre méltó az elmúlt években újra felfedezett lapos formájú őszibarack, mely pogácsa, vagy japán barackként ismert. A téli hónapokban elvétve előfordul Ausztráliából, vagy Új-Zélandról származó gyümölcs. A rövid, késő őszi időszaktól eltekintve egész évben elérhető.

Vitamintartalom

Nagy mennyiségben tartalmaz kálciumot, magnéziumot, szelént, vasat, karotint. Magas A és C vitamin tartalmú gyümölcs. Magas vitamintartalmának köszönhetően erősen antioxidáns hatású gyümölcs. Magas kálciumtartalma csonterősítő hatású. A kozmetikai ipar egyik fontos alapanyaga hidratáló hatása miatt.

Érdekesség

Kínában az őszibarack a hosszú életet és a jó szerencsét jelképezi.

Megosztom