A meggy egy csonthéjas magvú gyümölcs, illetve az azt termő meggyfa (Prunus cerasus) rövidebb neve.
4-10 méter magasra megnövő fa, levelei elliptikus formájúak, élénkzöldek, fehér virágai vannak. Igénytelen növény, szinte bárhol megél. A gyümölcs színe világospirostól a sötétbordóig többféle lehet, fajtájától függően. Íze sajátosan fanyar, de egyben édeskés is. A meggyet célszerű frissen fogyasztani, óriási mennyiségű értékes tápanyag található benne. Az egyik legegészségesebb gyümölcslé. Szószokhoz, húsos ételekhez kiegészítő fogásoknak szintén remek alapanyag.
Származási hely
Délkelet-Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos gyümölcs. A hazai meggy szezonja rövid, általában június-júliushónapokban le is zajlik. A frissen szedett meggy hűtőben is csak néhány napig tárolható, ennek köszönhetően kereskedelmi forgalomban friss meggy csak az itthoni szezonban kapható.
Vitamintartalom
Nagy mennyiségben tartalmaz A, C és B vitaminokat, valamint szelént, kálciumot, káliumot, vasat és magnéziumot. Elősegíti a vese és a máj működését, jótékony hatással van a hormonháztartásra, valamint vírusölő és vértisztító hatású.
Érdekesség
Külföldön a meggyet szinte csak befőzésre és sütésnél használják, nyersen, frissen alig fogyasztják.