Medvehagyma (Allium ursinum)

Hagymafélék (Alliaceae)

Származás, leírás

Évelő hagymafajta, mely körülbelül 20-40 centiméter magasra nő meg. Karcsú levelei 15-25 centiméter hosszúak, lándzsás alakúak, zöld színűek. A levéllemez széle ép. Fehér virágai ernyőszerűen helyezkednek el, csillag alakúak. Többnyire leveleit használjuk. Az elmúlt években egyre nagyobb mennyiségben került kereskedelmi forgalomba. A medvehagyma szezonja általában az első virágok megjelenéséig tart. Kiváló fűszervaj, leves, saláta készíthető belőle.

Közép-Európában számos helyen vadon nő, így nálunk is többnyire természetes közegéből származik. Elérhetősége frissen szedett formában március elejétől, általában 6-8 héten keresztül tart. Európában már több helyen védetté nyilvánították.

Vitamintartalom és élettani hatások

Kéntartalmú illóolajokat, C vitamint, valamint különböző ásványi anyagokat tartalmaz nagy mennyiségben. Figyelemreméltóan magas allináz tartalma, ami a fokhagyma hatóanyaga is. A különbség mégis óriási, a medvehagyma aktív hatóanyagtartalma tizenkétszer több, mint ami a fokhagymában található.

Segít a vérnyomás szabályozásában, értágító és étvágygerjesztő hatású. Csökkenti a koleszterinszintet, vese és vértisztító hatású, oldja a stresszt, méregteleníti a szervezetet, és frissíti a memóriát.

Érdekesség

A legenda szerint a téli álmából felébredő medve első tápláléka, a medvehagyma elnevezés innen származtatható. Közkedvelt a méhészek körében is, így már kapható a medvehagyma méz, mely fokhagymára emlékeztető ízzel rendelkezik.

Megosztom