Alexander körte (Pyrus)

Rózsafélék (Rosaceae)
Származás

Európában és Ázsiában őshonos, de mára az egész világon elterjedt. Az Alexander, Alex, vagy más néven Bosc Cobak körtét nyers állapotban, keményen szedik, a szüret szeptember közepén kezdődik. A friss gyümölcs kellő hőmérsékleten több hónapig tárolható. A hűtésből kikerült körte néhány nap alatt fogyaszthatóvá puhul. A hazai körteszezon augusztusban kezdődik, 3-4 hónapig tart. Ezt követően Olaszországból, majd Dél-Amerikából érkezik az utánpótlás, egészen nyár elejéig.

! Más gyümölcsökkel ellentétben nem vált ki allergiát, ezért hipoallergén gyümölcsként emlegetik.

Vitamintartalom és élettani hatások

Nagy mennyiségben találhatunk benne rostokat, C és A vitamint, valamint káliumot. A körte fontos B vitamin féleséget, folsavat is tartalmaz, ami a szervezetben található boldogsághormon működését javíthatja.

Segíti a gyomor és vese problémák leküzdését, segíti az emésztőrendszer zavartalan működését, valamint jótékonyan hat a csontok és izmok állapotára. Gyorsítja az emésztést, enyhíti a reumatikus panaszokat, vértisztító hatású.

Megosztom