Abate körte – Abate Fetel (Pyrus)

Az Abate körte Franciaországból származik, ezen felül Olaszország és Dél-Amerika egyes területein terem novembertől nyár elejéig. Nevét Fétel apátról kapta, aki Franciaországban nemesítette ki ezt a fajtát a 19. században.

Hazai termesztése szűk körben terjedt el, ennek oka egyrészt az alacsony hozam, másfelől azoknak a hegyoldalaknak a hiánya, melyek a körtefák védettségét biztosítják. Ezek a tényezők egyben magyarázatot is adnak az Abate körte magasabb árfekvésére. A többi körtéhez képest durva héjon található rozsdafoltok nem jelentenek minőségbeli problémát.

Vitamintartalom és élettani hatások

Nagy mennyiségben találhatunk benne rostokat, C és A vitamint, valamint káliumot. A körte fontos B vitamin féleséget, folsavat is tartalmaz, ami a szervezetben található boldogsághormon működését javíthatja.

Segíti a gyomor és vese problémák leküzdését, segíti az emésztőrendszer zavartalan működését, valamint jótékonyan hat a csontok és izmok állapotára. Gyorsítja az emésztést, enyhíti a reumatikus panaszokat, vértisztító hatású.

Megosztom