Convolvulaceae (Szulákfélék)
Származás, leírás: Az édesburgonya csak távoli rokona az általunk ismert és megszokott burgonyának. Húsa jellemzően narancssárga, de létezik fehér és lila színű változata is. Itthon a narancssárga húsú változat terjedt el, ezzel együtt viszonylag kevéssé ismert. Hosszú, kúszó indái vannak, melyek gyökerenként négy-tíz gumót tartalmaznak. Termése nagyon jóízű, hasonlóképpen használható, mint a hagyományos burgonyafélék.
Közép-Amerikából származik, onnan terjedt el főként a trópusi vidékeken. Nagyon fontos tápanyag ezeken a földrajzi helyeken. Egész éves elérhetősége biztosított, és bármilyen meglepő, de itthon is biztató kísérletek folynak az édesburgonya termelésével kapcsolatban.
Vitamin tartalom, élettani hatások: a narancssárga hús színét az édesburgonyában található béta-karotin okozza. Magas C vitamin tartalmú. Nevével ellentétben (édes), cukorbetegek is fogyaszthatják.