Nektarin

Általános leírás

Terebélyes fa, mely másfél-két méter magasra nő. A gyümölcs mérete fajtánként változhat, akár a 150-200 grammos súlyt is elérheti.A nektarin lehet sárga vagy fehér húsú, félig vagy teljesen magvaváló. Kellemesen zamatos, édes íze van, bár az egyes fajták között vannak jelentős ízbéli eltérések. A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan sokoldalú felhasználhatósággal bír.

Származási hely

A nektarin eredete nem teljesen tisztázott, az első feljegyzések a XVI. századból származnak. A nektarin hibrid gyümölcs,az őszibarack és a ringlószilva keresztezésének eredménye. A nemesítést -sok más gyümölcshöz hasonlóan- Amerikában kezdték a XX. század elején. Azóta az egész világon elterjedt, itthon nagyobb területen nem túl régóta termelik. A hazai nektarinszezonja párhuzamosan fut a az őszibarack szezonjával. Az itthoni termést Dél-Európából érkező barackok követik, ezek általában kemény húsúak, kevésbé levesesek. Télen Dél-Afrika és Dél-Amerika látja el az európai piacot. Késő tavasszal Észak-Afrika, illetve Olaszország ültetvényei biztosítják a folyamatosságot. A késő őszi hónapokat leszámítva, egész évben elérhető gyümölcsféle.

Vitamin és ásványianyag tartalom

Nagy mennyiségben A és C vitamint, káliumot, foszfort és rostokat tartalmaz. Segíti az emésztést, csökkenti a vérnyomást, valamint jó vízhajtó és méregtelenítő hatású.

Érdekesség: előfordul, hogy kopasz barackot, vagyis nektarint találunk az őszibarack fán, mert rügy mutáció lépett fel.

Megosztom