Fürtös paradicsom (Solanum lycopersicum)

Burgonyafélék (Solanaceae)

Származása

Őshazája Dél és Közép-Amerika, ezen belül is Peruból származik. Manapság itt még gyomnövényként fordul elő. Legelőször Mexikóban termesztették, később, a 16. század végén terjedt el egész Európában. Magyarországon a tizenkilencedik században kezdtek foglalkozni vele. A hazai paradicsom az év nagyobb részében elérhető, kapható. A téli időszakban Spanyolország gigantikus paradicsomtermő üvegházai biztosítják az éppen hiányzó mennyiséget. Esetenként holland paradicsom is kapható.

Vitamintartalom és élettani hatások

Több, mint tíz vitamin megtalálható benne, azonban a legjelentősebb a C vitamin tartalom, mely főként a kocsonyás részben a magok körül található. Ezenkívül jelentős még a béta-karotin, kávésav, ferulasav, klorogénsav, lutein, zeaxantin, valamint likopin tartalma.

Segít a rák bizonyos típusainak megelőzésében, a szív és érrendszeri betegségek csökkentésében, mérsékli a szívinfarktus kockázatát.

Érdekesség

A mostanság felfedezett ötödik íz, az umami a paradicsomban természetes állapotban fordul elő.

Megosztom