Burgonyafélék (Solanaceae)
Származása
Őshazája Dél és Közép-Amerika, ezen belül is Peruból származik. Manapság itt még gyomnövényként fordul elő. Legelőször Mexikóban termesztették, később, a 16. század végén terjedt el egész Európában. Magyarországon a tizenkilencedik században kezdtek foglalkozni vele. A hazai paradicsom az év nagyobb részében elérhető, kapható. A téli időszakban Spanyolország gigantikus paradicsomtermő üvegházai biztosítják az éppen hiányzó mennyiséget. Esetenként holland paradicsom is kapható.
Vitamintartalom és élettani hatások
Több, mint tíz vitamin megtalálható benne, azonban a legjelentősebb a C vitamin tartalom, mely főként a kocsonyás részben a magok körül található. Ezenkívül jelentős még a béta-karotin, kávésav, ferulasav, klorogénsav, lutein, zeaxantin, valamint likopin tartalma.
Segít a rák bizonyos típusainak megelőzésében, a szív és érrendszeri betegségek csökkentésében, mérsékli a szívinfarktus kockázatát.
Érdekesség
A mostanság felfedezett ötödik íz, az umami a paradicsomban természetes állapotban fordul elő.