Süssél velünk kívül ropogós, belül puha házi kiflit kicsik és nagyok örömére!
Egy napon arra ébredtem, hogy otthon szeretném sütni a magam kenyerét, hogy ünnepnapokon is frissen sült pékárut tehessek a család asztalára, és ha megkívánok egy ropogós kiflit, ne kelljen pánikban rohanni a boltba, vagy a pékhez. Évek óta figyelem, hogy a bolti péktermékek többsége másnapra annyit veszít a minőségéből, hogy jó esetben melegszendvicsként végzi, rossz esetben pedig a kukán keresztül közelíti meg a kenyér-öröklétet, ami nagyon szomorú dolog. Már csak azért is, mert az ember nem pazarol szívesen, és ez minősített eset, hiszen a kenyér maga az élet, az meg nem való a kukába. Nagymamám mesélte, hogy a moslékba távozó maradék kenyeret megcsókolták a régiségben.
A fentiek következtében nekiveselkedtem az otthonsütésnek, aminek kellemes velejárója, hogy a ház aljában levő pékséget megszégyenítő illatok áradnak az egész lépcsőházban, és a kutyasétáltatás előtt sütőbe tolt kiflikék pirosra sülve várnak érkezéskor, mintha csak az én tiszteletemre sültek volna ki.
A FruitShop zöldségeihez, tojásához, krémjeihez, a hentesnél vett húsokhoz mi sem illik jobban, mint az otthoni kenyér és kifli. Ha egyszer elkezditek, sosem akarjátok majd abbahagyni!
Íme, az 50%-ban teljes kiőrlésű tönkölykifli receptje 8 db-hoz:
250 gramm tönköly fehérliszt (630)
250 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
3 dl zsírosabb tej
1 fél kávéskanál cukor
7 gramm porélesztő (egy csomag)
1 ek puha vaj
A hozzávalókat gondosan dagasszuk össze, vagy tegyük dagasztó funkcióval ellátott konyhai robotba/kenyérsütő gépbe. A vajat érdemes a többi hozzávaló összeállása után a tésztához dagasztani.
Ezután kelesszük letakarva meleg helyen (vagy 30 fokos sütőben) 45-60 percig, majd nyújtsuk lisztezett deszkán kör alakúra (ujjnyi vastagságban) a tésztánkat. A kört vágjuk 8 egyenlő cikkre. A kapott 8 háromszöget vegyük kézbe egyenként, és a széles oldalról haladva tekerjük fel őket óvatosan.
Ilyenkor hagyhatjuk még kelni a tepsiben fél órát, amíg előmelegszik a sütő 230 fokra, melybe tűzálló tálban vizet készítünk, hogy gőz képződjön benne. Ettől lesz szép magas, levegős a kiflink. Tejjel kenjük őket, majd irány a forró sütő!
Nagyjából 20 perc után moslyolygósan pirospozsgásak lesznek, ekkor kivesszük őket, és mehetnek is a reggeli asztalra!
Jó étvágyat kíván a FruitShop csapata!